fbpx

Over onze waterfilters:

Hoe maak ik het keramische filter schoon?
De witte bol wordt bruin van de kalk en/of groen van de alg. Verwijder het filter uit de bovenste tank. Met het schuurgedeelte van een schuurponsje schuurt u zachtjes over het filter totdat het weer wit wordt. Houdt bij het verwijderen uit de tank en bij het schoonmaken zowel de plastic voet als het filter goed vast. Kook het filter nooit uit om kalk te verwijderen. Hierbij beschadigt u de plastic voet en wordt het filter onbruikbaar.
Is mijn systeem lek?
Soms blijft er lucht achter in het meerstappenfilter waardoor dit overloopt. Verwijder in dat geval het filter en draai de filterring eraf. Schud het filter heen en weer en leg het horizontaal in een bak koud water. Draai het filter een paar keer rond en til af en toe de bovenen onderkant omhoog zodat de lucht kan ontsnappen. Als er geen luchtbelletjes meer uitkomen dan installeert u het filter opnieuw in het systeem. Ook kan het zijn dat het kraantje te vast of te los is gemonteerd. Controleer dit door een tissue onder het siliconen ringetje van het kraantje te houden. Controleer tot slot of u niet meer water in de bovenste tank heeft gegoten dan er in de onderste tank past.
Wat te doen als u algvorming heeft?
Breng water aan de kook. Haal alles uit de onderste tank. Zichtbare alg op de stenen haalt u weg met een borsteltje/schuursponsje onder een stromende kraan. Leg de stenen in een bak en giet hier het kokende water overheen (dus nietuitkoken). Laat de stenen 1 uur in dit water staan om algsporen in de poreuze stenen te vernietigen. De pH ring kunt u onder koud stromend water afspoelen en afborstelen. Dus geen heet water gebruiken. Vul de onderste tank voor 1/3 met lauwwarm water en voeg hier een scheut natuurazijn aan toe. Met een zachte doek (om krassen te voorkomen) neemt u met dit mengsel de binnenkant van de tank af en de buitenkant van het filter. Als u klaar bent dan laat u het mengsel via het kraantje weglopen om eventuele sporen in het kraantje te verwijderen. Daarna alles een paar keer doorspoelen om eventuele azijnresten te verwijderen.
Vakantie
Een deel van de mineraalstenen is geïmpregneerd met colloïdaal zilver. Dit gaat de groei van bacteriën tegen waardoor het water langer houdbaar blijft. Gaat u een paar dagen weg? Dan kunt u de onderste tank het beste vol met water laten staan. Gaat u meer dan 1 week weg? Leg dan bij voorkeur het meerstappenfilter en de pH ring (bij een alkalische versie) nat in een plastic zak in de koelkast. U kunt het dan veilig gedurende een half jaar bewaren
Alkalisch of neutraal?
Deze pH ring verhoogt de pH van je drinkwater met 1 – 1,5 punt. Hierdoor wordt het water licht basisch. Bij uw bestelling is dit een keuze. Als u kiest voor de alkalische versie dan wordt het systeem met een pH ring geleverd. Deze ring is gevuld met magnetiet balletjes, toermalijn balletjes, alkalische balletjes en magnesium balletjes. De ring verhoogt de pH waarde van het gefilterde water met gemiddeld 1 – 1,5 pH punt tot licht basisch water. Hoe hoog de pH van het water wordt hangt dus af van uw kraanwater. De inhoud van de pH ring bestaat uit: Magnetiet balletjes, zeoliet balletjes, toermalijn balletjes, alkalische balletjes en magnesium balletjes. Lees hier alles over basisch - alkalisch water >
Zijn jullie producten BPA en Ftalaat vrij?
Alle onze waterfilter producten zijn gegarandeerd vrij van schadelijke stoffen zoals BPA (Bisphenol A) en ftalaat.
Welke waterfilter is de beste?
Dat is een ingewikkelde vraag, want waar ben je naar op zoek. Als ik naar mijn eigen zoekcriteria kijk, was ik op zoek naar een filter die zo natuurlijk mogelijk filtert, zonder chemische rommel, die het water vitaliseerd en natuurlijk de meest gevaarlijke stoffen uit het drinkwater haalt. Verder vind ik het handig dat een waterfilter ook regenwater kunnen omzetten in drinkbaar water, je weet maar nooit. Ik heb zelf vroeger een Brita filter gehad, zeg maar het instapmodel onder de waterfilters. Ik ben er een keer voor gaan zitten om te kijken wat die nou precies filtert, dat is heel weinig. Zo weinig dat ik het de aanschafprijs niet waard vond. Omgekeerde osmose, was voor mij geen oplossing, dit haalt buiten de vervuiling ook veel gezonde mineralen uit het water, dat water is dood. Flessenwater, ook geen oplossing, is zeker niet vrij van verontreiniging en het grootste probleem, plastic! Conclusie, het is persoonlijk, probeer eerst eens in kaart te brengen waar een waterfilter volgens jou aan moet voldoen en ga dan zoeken naar een waterfilter die dit allemaal kan.
Ontstaat er bacteriegroei in jullie waterfilters?
Als water een langere tijd stilstaat kan er bacteriegroei ontstaan. Maar onze filters bevatten colloïdaal zilver en dat zorgt er onder andere voor dat er geen bacteriegroei plaatsvindt in het systeem. Hierdoor blijft het water langer vers. Als je de waterfilter dagelijks gebruikt zit er een goede doorstroming in het water en kan er ook geen bacteriegroei ontstaan. Ik vind het zelf altijd verstandig, als ik langere tijd de filter niet gebruik om deze bijvoorbeeld leeg te maken, als ik op vakantie ben, of het water te vervangen, als ik een paar dagen niet thuis geweest ben. Verder zorgen onze waterfilters er voor dat alle ongewenste protozoa, bacteriën en chemicaliën uit het water worden gefilterd.
Werking van de mineraalstenen
De mineraalstenen zorgen er voor dat op natuurlijke wijze de juiste hoeveelheid mineralen aan het water wordt afgegeven. Dit gebeurd door verrijking met 18 mineralen van de Sunmac® mineraalstenen. De hoge poreusheid van de mineraalstenen in het onderste reservoir bevorderen een vlotte opname van mineralen en essentiële sporenelementen in het water en verrijken het water bovendien met zuurstof.

Productsamenstelling mineraalstenen

 • calcium
 • chroom
 • fosfor
 • germanium
 • ijzer
 • jodium
 • kalium
 • kobalt
 • koper
 • magnesium
 • mangaan
 • molybdenum
 • selenium
 • sodium
 • zink
 • zwavel

Werking van de mineraalstenen

 • Jodium Jodium verbrandt een teveel aan vetten, bevordert de juiste groei en geestelijk welzijn en speelt een rol bij het verkrijgen van gezond haar, gezonde nagels, tanden en huid. Tweederde van het jodium in het lichaam bevindt zich in de schildklier. Aangezien de schildklier de stofwisseling controleert kan een gebrek aan dit mineraal resulteren in trage geestelijke reacties, gewichtstoename en een tekort aan energie. Een tekort aan jodium leidt tot krop (struma) en hypothyreoidie (onvoldoende werking van de schildklier).
 • Magnesium Magnesium is nodig voor de energiestofwisseling in het lichaam, de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren. Verder geeft magnesium stevigheid aan het skelet en is het nodig voor de opbouw van onder andere spieren.
 • Molybdeen Molybdeen is een essentieel onderdeel van de enzymen xanthine-oxidase en xanthine-dehydrogenase. Om deze reden speelt het een belangrijke rol in de purinestofwisseling. Beide enzymen helpen bij de afbraak van purine-nucleïnezuren en vormen daarbij uiteindelijk urinezuur.
 • Chroom Chroom speelt vooral een belangrijke rol in de stofwisseling van koolhydraten en vetten. Het helpt het algemene cholesterolpeil te verlagen en de hoeveelheid goede cholesterol (HLD) te verhogen.
 • Selenium Selenium heeft vooral anti-oxiderende eigenschappen en gaat de strijd aan met de veroudering en beschermt zowel de hartspier als het immuunsysteem, waardoor oorontsteking, sinusitis, verkoudheid en bronchitis worden voorkomen... Selenium zou ook een positieve rol kunnen spelen in de preventie van prostaatkanker, maar een aantal studies spreken elkaar op dit vlak tegen.
 • Zink Zink draagt bij tot de opbouw van nieuw weefsel, vandaar dat het een essentiële rol speelt in de groei van kinderen. Zink helpt ook bij de genezing van wonden en is in het algemeen goed voor de huid.
Gebruikte technologie in de waterfilters
Mineraal bronwater is eigenlijk regenwater dat door de grond sijpelt, hierdoor wordt het gefilterd en neemt het mineralen op die in de grond voorkomen. En eigenlijk doen onze filters precies het zelfde, onze waterfilters bootsen een natuurlijk proces na.
 • Superieur in filteren Onze waterfilters zijn in staat om hoogwaardig te filteren, onder andere op chloor, chloramine, kwik en vluchtige organische stoffen. Het niveau van filtratie is hoog en beter dan de meeste andere watersystemen die vaak ook duurder zijn. Met onze waterfilters kun je zelfs van regen of slootwater schoon en gezond drinkwater maken.
 • Verhoogt de pH-waarde van het water (maakt basisch / alkalisch water) Onze waterfilters verhogen de pH-waarde van je drinkwater, wat een gezonde zuur-base balans teweeg brengt in je lichaam. Zo compenseer je op eenvoudige wijze de vaak verzurende moderne voeding en leefwijze.
 • Mineraliseren Het water wordt op natuurlijke wijze gemineraliseerd met 18 mineralen die ook van nature in bronwater voorkomen.
 • Ioniserend Het water wordt verzadigd met elektronenrijke ionen (ioniseren van het water) die helpen de vrije radicalen in uw lichaam te neutraliseren.
 • Magnetiserend De kraanmagneet van 1.200 Gauss laat het water wervelen zoals in een waterval of beekje waardoor het water weer een hexagonale structuur krijgt en beter opneembaar is door uw cellen.

 

Over water in het algemeen:

Wat is hard water?
Hard water is water dat relatief veel opgeloste kalk bevat. Kalk bestaat uit calcium en magnesium. In sommige streken is het water van nature hard. Dit kan heel wat nadelen opleveren. Met een waterontharder kunt je je leidingwater verzachten. Onze waterfilters maken het kraanwater zacht met ongeveer een PH van 9, waardoor je heerlijk zacht water krijgt.

 

 

 

 

Vervangen filters, pH ring en mineraalstenen:

Mineraalstenen vervangen
 1. Spoel de stenen goed af. Leg ze eventueel in een bak water en vervang dit water een paar keer.
 2. Leg de stenen in een bak. Breng water aan de kook en overgiet de stenen met het kokende water. Laat de stenen 1 uur in dit water staan (water niet aan de kook houden)
 3. Leg de stenen op de bodem van de onderste tank rondom de pH ring (als u een alkalische versie heeft).
Mineraalstenen voor de Aqualive AQV 10 en 12
PH ring vervangen
 • Spoel de ring goed af onder koudstromend water.
 • Leg de pH ring op de bodem van de onderste tank.
PH ring voor de AQV 5 en 12 waterfilter.
Meerstappen filter vervangen
 1. Verwijder de verpakking.
 2. Leg het filter horizontaal in een bak koud water gedurende 10 minuten. Tussentijds af en toe omdraaien en optillen om eventuele lucht te verwijderen.
 3. Zet het filter rechtop in een vergiet en laat het ongeveer 5 minuten onder een zacht stromende kraan staan om eventuele koolstofresten te verwijderen.
 4. Draai het filter vanaf de onderzijde in de filterring.
Aqualive AQV 5 Waterfilter set 1 jaar niet alkalisch_
Keramisch filter
 1. Spoel het filter af onder koud stromend water.
 2. Schuif het siliconen ringetje over het schroefdraad en plaats het filter in het gat van het boventank.
 3. Draai de vleugelmoer aan de onderzijde vast.

Problemen oplossen:

Mijn kraantje blijft lekken, wat kan ik doen?

AQV 5 van glas:

Het opnieuw installeren van het kraantje kun je het beste als volgt doen:
 1. Eerst plaats je 1 siliconen ringetje met de bolle kant tegen het glas aan de buitenzijde van de tank, en 1 op dezelfde manier aan de binnenzijde
 2. Steek het schroefdraad van het kraantje door de ringetjes en door het daarvoor bestemde gat
 3. Draai de magneet (gekartelde onderdeel binnenzijde tank) een stukje op het schroefdraad van het kraantje
 4. Houd het kraantje vervolgens met het tuitje horizontaal naar de rechterzijde
 5. Draai nu de magneet goed vast aan de binnenkant
 6. Als de magneet goed vastzit draai je de kraan een kwartslag naar rechts zodat het tuitje naar beneden komt te staan. Houd hierbij het kraantje zelf vast en niet de beweegbare beugel/hendel
Het probleem zou nu opgelost moeten zijn. Ik raad je wel aan om dit voor de zekerheid nog even te checken door wat water in de tank te gieten en te kijken of er wederom sprake is van een lekkage. 

AQV 18 van glas:

Het opnieuw installeren van het kraantje kun je het beste als volgt doen:
 1. Eerst plaats je 2 siliconen ringetjes aan de buitenzijde van de tank, en 2 aan de binnenzijde (in taal dus 4 ringetjes)
 2. Steek het schroefdraad van het kraantje door de ringetjes en door het daarvoor bestemde gat
 3. Draai de magneet (gekartelde onderdeel binnenzijde tank) een stukje op het schroefdraad van het kraantje
 4. Houd het kraantje vervolgens met het tuitje horizontaal naar de rechterzijde
 5. Draai nu de magneet goed vast aan de binnenkant
 6. Als de magneet goed vastzit draai je de kraan een kwartslag naar rechts zodat het tuitje naar beneden komt te staan. Houd hierbij het kraantje zelf vast en niet de beweegbare beugel/hendel
  Het probleem zou nu opgelost moeten zijn. Ik raad je wel aan om dit voor de zekerheid nog even te checken door wat water in de tank te gieten en te kijken of er wederom sprake is van een lekkage. 
Is mijn systeem lek?
Soms blijft er lucht achter in het meerstappenfilter waardoor dit overloopt. Verwijder in dat geval het filter en draai de filterring eraf. Schud het filter heen en weer en leg het horizontaal in een bak koud water. Draai het filter een paar keer rond en til af en toe de bovenen onderkant omhoog zodat de lucht kan ontsnappen. Als er geen luchtbelletjes meer uitkomen dan installeert u het filter opnieuw in het systeem. Ook kan het zijn dat het kraantje te vast of te los is gemonteerd. Controleer dit door een tissue onder het siliconen ringetje van het kraantje te houden. Controleer tot slot of u niet meer water in de bovenste tank heeft gegoten dan er in de onderste tank past.
Wat te doen als u algvorming heeft?
Breng water aan de kook. Haal alles uit de onderste tank. Zichtbare alg op de stenen haalt u weg met een borsteltje/schuursponsje onder een stromende kraan. Leg de stenen in een bak en giet hier het kokende water overheen (dus nietuitkoken). Laat de stenen 1 uur in dit water staan om algsporen in de poreuze stenen te vernietigen. De pH ring kunt u onder koud stromend water afspoelen en afborstelen. Dus geen heet water gebruiken. Vul de onderste tank voor 1/3 met lauwwarm water en voeg hier een scheut natuurazijn aan toe. Met een zachte doek (om krassen te voorkomen) neemt u met dit mengsel de binnenkant van de tank af en de buitenkant van het filter. Als u klaar bent dan laat u het mengsel via het kraantje weglopen om eventuele sporen in het kraantje te verwijderen. Daarna alles een paar keer doorspoelen om eventuele azijnresten te verwijderen.

Preppen:

Waar moet ik op letten als ik sloot of regenwater wil filteren?
Bij calamiteiten kun je onze waterfilters 5, 12, 18 en Neos, gebruiken om sloot of regenwater te filteren. Deze systemen zijn ontwikkeld voor landen waar mensen niet de luxe hebben om uit de kraan te drinken. Hierbij moet je rekening houden dat het keramische filter sneller vervuild zal raken. De doorlaatopening is slechts 0,2 micron (0,0002 mm). In sloot of regenwater zitten vaak stofdeeltjes en andere grovere deeltjes die dit filter sneller zullen verstoppen. Giet het water door een dubbel gevouwen theedoek of laken voordat je het in de bovenste tank gooit. Maak het filter regelmatig schoon met een schuursponsje (ruwe kant). Je moet er rekening mee houden dat zowel het keramische als het meerstappenfilter sneller vervuild zullen raken en dus vaker vervangen moeten worden. Ga er van uit dat na ongeveer 600/700 liter beide filters vervangen moeten worden.

 

Waterflessen:

Zijn plastic flessen beter dan kraanwater?
Nederlanders drinken tegenwoordig 3 x zoveel water uit plastic flesjes als 15 jaar geleden. Ik vind dat je vooral geen water uit flessen moet drinken, zeker niet uit plastic flessen. Het meeste water in plastic flessen is gewoon kraanwater, wettelijk mag 40% van zogenaamd bronwater uit plastic flessen, gewoon uit kraanwater bestaan. Niet alleen is water uit een fles vele malen duurder dan kraanwater, het is ook een grote aanslag op het milieu en een grote marketingleugen, water uit plastic flessen is eigenlijk ongezond en veel te duur, maar door de marketing worden we voor de gek gehouden, alsof het vers bronwater is uit de Alpen, wat bijna nooit het geval is.

Weekmakers, ftalaten en Bisphenol A in plastic flessen

Eigenlijk zijn plastic flessen zeer breekbaar. Om dat tegen te gaan wordt het plastic voorzien van allerlei weekmakers, die ftalaten worden genoemd, die het plastic veerkracht en elasticiteit geven. Deze weekmakers, ftalaten en Bisphenol A zijn hoog toxische stoffen die lekken in het drinkwater. Bisphenol A, ook wel BPA. Dit is een van de bestanddelen die vrijwel alle plastic flessen en kartonnen waterpakken, want die hebben een plastic binnenkant, bevatten en die in jouw water terecht komen. Deze stof werkt als een soort kunstmatige hormoon, omdat dit het vrouwelijke hormoon oestrogeen nabootst, met alle gevolgen van dien. Dus als je uit plastic flessen drinkt krijg je oestrogeen binnen, lijkt mij niet heel gezond.

Plastic bergen in de oceanen

Jaarlijks wordt er aan flessenwater zo’n 20-miljard euro omgezet. Er is 1,5 miljard kilo aan plastic nodig om al die flessen te produceren. En dat geeft heel veel, moeilijk afbreekbaar, afval. Deze plasticsoep of drijvende vuilnisbelt genoemd, is een gebied in het noorden van de Grote of Stille Oceaan waar enorme hoeveelheden plastic bijeen drijven. Deze ophoping van plastic in de zee, is misschien wel zo groot als Europa! Stel jij gaat vis eten uit een van de zeeën. Deze vis heeft deze giftige plastic deeltjes in zijn lichaam, en zo komen deze giftige stoffen via de organen in de vissen ook in onze maag terecht.

Zijn plastic flessen beter dan kraanwater?

Antwoord: NEE

Reden:

 1. Plastic flessen bevatten nagenoeg het zelfde of zerlfs minder gezond water dan kraanwater
 2. Plastic flessen bevatten giftige stoffen, zoals weekmakers, ftalaten en Bisphenol A
 3. Plastic flessen zorgen voor een ongekende vervuiling van onze zeeën en ons gehele milieu
Ikzelf neem het zekere voor het onzekere en filter mijn water om verschillende redenen en ja onze waterfilters zijn vrij van weekmakers.