Onze waterfilters halen GenX voor 99,999% uit het drinkwater

Onze waterfilters halen GenX voor 99,999% uit het drinkwater

Een tijdje geleden nog in het nieuws, omstreden stof GenX zit in het leidingwater van drie Nederlandse waterbedrijven, dat zijn 3 miljoen huishoudens en bedrijven. Maar nu is er een oplossing, onze waterfilters halen de stof GenX voor 99,999%, aangetoond door onafhankelijk onderzoek door het onderzoekslaboratorium voor Milieu en Gezondheid van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

De stoffen die gebruikt worden bij de GenX technologie staan op de lijst van ‘potentieel zeer zorgwekkende stoffen’ voor mens en dier.

Onze waterfilters halen GenX voor 99,999% uit het water

Goed nieuws voor iedereen die in het getroffen gebied woont, onze waterfilters halen GenX voor 99,999% uit het drinkwater gehaald. Dus ook deze potentieel gevaarlijke stof zit na filtering met een van onze filters niet meer in je drinkwater, weer een reden om een waterfilter te gebruiken. Het gebied waarop dit van toepassing is, Dordrecht, Rotterdam, Gouda, Goeree Overflakkee, Spijkenisse en Alblasserdam.

Chemours hoeft uitstoot GenX niet verder te beperken

De rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat er geen aanwijzingen zijn dat de uitstoot gevolgen heeft voor volksgezondheid en milieu. Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht hoeft daarom de uitstoot en lozing van GenX niet verder te beperken. Met andere woorden GenX wordt nog steeds dagelijks in het oppervlaktewater geloosde. Geen gevaar oordeelt het gerechtshof, maar toxicologen denken daar anders over, zij zeggen dat het vrijwel identiek is aan PFOA (wat al verboden is) en dat de producent onmiddellijk moet stoppen met GenX. Uit laboratoriumtests met ratten en muizen blijkt dat de GenX-techniek kan leiden tot kanker, nierziekten, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen.

Ook werd er in juli 2017 door wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam aan omwonenden van de Chemours fabriek in Dordrecht geadviseerd geen groeten en fruit uit eigen tuin meer te eten als gevolg van de uitstoot van schadelijke stoffen die werden gebruikt bij de teflonproductie.

Waarom wordt het niet helemaal uit het drinkwater gezuiverd?

GenX is een sterk oplosbare stof en mengt zich daarmee snel met water. De huidige zuiveringsinstallaties halen er dat niet uit halen het er niet uit. Waarom kan onze filter GenX en vele andere giftige stoffen wel uit het drinkwater halen en het waterleidingbedrijf niet? Dat heeft vooral met de omvang te maken, de waterleidingbedrijven zuiveren zo’n 1 biljoen liter water per jaar, dus ook het filteren daarvan gebeurt dus op hele grote schaal. Onze waterfilters filteren slechts 1,5 liter per uur. Daardoor kan het water extreem goed gefilterd worden.

3 comments

  1. Juist omdat het filteren van 1 biljoen water al gedaan wordt, lijkt het mij een logische actie om dat zelfde nogmaals te filteren als het niet aan de normen voldoet. Het bereikt zoveel mensen dat als je het, voordat het bij deze consumenten komt, nog maals filtert, je van alle ellende af bent. Dat het water daardoor dan bijvoorbeeld 5 cent per liter duurder wordt, maar dit keer wél aan de belangrijke norm voldoet, zou deze consument op de koop toe nemen. Zeker als we weten dat het de gezondheid en het toekomstbeeld, ook van onze planeet ten goede komt!

  2. Wij hebben een filter aangeschaft, maar ben wel benieuwd naar het rapport van de VU. Waar kan ik dat vinden?

    1. deWaterfilter

      Alle test zijn te vinden onder aan de producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een vraag? Bekijk onze veel gestelde vragen.