We drinken steeds meer plastic via ons drinkwater

We drinken steeds meer plastic via ons drinkwater

Wereldwijd bevat het drinkwater steeds meer plastic, aanwezig in de vorm van vezels. Onderzoek wijst uit dat het drinkwater in India en Libanon het sterkst is vervuild.

In de Verenigde Staten zit ook veel plastic in het drinkwater. Onderzoekers tapten kraanwater af in onder meer de Trump Tower, het gebouw van het Congres en het Amerikaans milieuagentschap. Liefst 94 procent van het geteste water bleek vervuild.

Het drinkwater in Europa bleek het minst vervuild. De monsters uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland waren relatief schoon, hoewel er plastic werd ontdekt in 72 procent van het onderzochte kraanwater.

De toezichthouder van het onderzoek door de wetenschapsjournalisten van Orb Media, een plasticexpert van de State University of New York, maakt zich grote zorgen.

Het is bekend dat dieren door de aanwezigheid van plastic in hun water kampen met gezondheidsproblemen. Het lijkt erop dat ook mensen toenemend gevaar lopen.

NEW YORK – Het drinkwater bevat steeds meer plastic, aanwezig in de vorm van vezels. Een wereldwijd onderzoek wijst uit dat het drinkwater in India en Libanon het sterkst is vervuild.

Maar ook in de Verenigde Staten was het drinkwater er in de meeste gevallen niet best aan toe. De onderzoekers hoefden niet ver te lopen. Ze tapten kraanwater af in onder meer de Trump Tower, het gebouw van het Congres en het Amerikaans milieuagentschap. Liefst 94 procent van het geteste water bleek vervuild.

Het drinkwater in Europa bleek het minst vervuild. De monsters uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland waren relatief schoon, Maar ook hier werd plastic ontdekt in 72 procent van het onderzochte kraanwater.
Grote zorgen

De toezichthouder van het onderzoek door de wetenschapsjournalisten van Orb Media, een plasticexpert van de State University of New York, maakt zich grote zorgen. Het is bekend dat dieren door de aanwezigheid van plastic in hun water kampen met gezondheidsproblemen. De conclusie kan nauwelijks anders luiden dat dus ook de mens toenemend gevaar loopt.

Niet alleen de vissen in de oceaan zitten vol met plastic, ook mensen krijgen steeds meer binnen en niet alleen omdat we die vissen opeten. Het zit namelijk zelfs in ons drinkwater.

In elke halve liter kraanwater in Europa zitten twee deeltjes microplastic, blijkt uit nieuw onderzoek. 83 procent van het drinkbaar kraanwater in de wereld blijkt de microscopisch kleine deeltjes plastic te bevatten. Het gemiddeld aantal van die plastic vezels in Europa ligt op 1,9 per 500 ml. In de VS is het zelfs 4,8.

En dan zijn alleen nog de microplastics groter dan 2,5 micron gemeten. Maar ze kunnen nog kleiner en dan zijn ze nog gevaarlijker. Ze kunnen dan menselijke cellen en organen penetreren.

De minuscule plasticdeeltjes zitten ook in suiker en honing, in bier en in de lucht. Een Franse studie ontdekte dat het in Parijs bijvoorbeeld jaarlijks 10 ton aan microplastics ‘regent’. Het zat er zelfs in de lucht van de huiskamers.

Er is nog nauwelijks onderzoek gedaan naar hoe schadelijk deze microplastics zijn. Uit één studie blijkt dat oesters minder en kleinere nakomelingen kregen na blootstelling aan de piepkleine plasticdeeltjes. Ander onderzoek bij dieren wijst in dezelfde richting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een vraag? Bekijk onze veel gestelde vragen.