Filtert protozoa, bacteriën en chemicaliën

Filtert protozoa, bacteriën en chemicaliën

Het nut van waterfilters – de gevaren van water zoals protozoa, bacteriën en chemicaliën

Als je op vakantie gaat of op een plaats bent waar het water niet zeker zuiver is is het verstandig om een waterfilter te gebruiken die alle ziekteverwekkers er uit kan halen, zoals protozoa, bacteriën en chemicaliën. Zelfs het snelstromende bergbeekje is niet veilig om te consumeren, dat kan zijn dat er dierlijke uitwerpselen inzitten of dat het water chemisch verontreinigd is. Het is dus belangrijk om deze protozoa, bacteriën en chemicaliën er uit te filteren met een waterfilterwaar je van op aan kunt, met de Aqualive AQV waterfilters kun je dat. Die zijn gegarandeerd veilig en verwijderen alle protozoa, bacteriën en chemicaliën uit het drinkwater.

Onder biologische waterverontreiniging vallen drie groepen organismen: protozoa, bacteriën en virussen. Onder chemische waterverontreiniging verstaan we voornamelijk organische chemicaliën. Lees verder hoe onze Aqualive AQV waterfilters dit verwijderen.

Wat zit er allemaal in water dat een gevaar kan zijn voor uw gezondheid?

– Protozoa

Dit zijn eencellige micro-organismen (diertjes) die zich graag in je darmen nestelen. Ze zijn eenvoudig te filteren, omdat ze variërend van 5 tot 100 µm. Zowel mensen als dieren kunnen fungeren als gastheer voor protozoa, en daarmee een gunstig klimaat bieden voor de protozoa die zich dan snel kunnen verspreiden. Het gebruiken van water dat verontreinigd is door protozoa kan onder andere tot darmstoornissen leiden, zoals. maag- en darmkrampen en diarree. Ze komen voor in bijna alle soorten buitenwater en werelddelen en daarom is het verwijderen ervan altijd nodig.

– Bacteriën

Dit zijn micro-organismen die een stuk kleiner zijn (0,2 – 10 µm). Voorbeelden zijn Cholera, Tyfus en Legionella. Zijn overal in de wereld te vinden en deze bacteriën is dat zij zich snel kunnen vermeerderen. Het gebruiken van water dat hiermee verontreinigd is kan onder andere leiden tot blaasontsteking, buikvliesontsteking, longontsteking en bloedvergiftiging.

– Virussen

Dit zijn de allerkleinste boosdoeners (0,004 tot 0,1 µm) maar ook de gevaarlijkste. Voorbeelden zijn polio (kinderverlamming) en hepatitis (leverontsteking) en Norwalk. Virussen kunnen zichzelf niet vermeerderen. Deze komen met name voor in water dat door mensen of dieren vervuild kan zijn. Meest voorkomend in Afrika en Azië. Minder in Zuid-Amerika en Australië. Nauwelijks in Noord Amerika en Europa.

– Organische chemicaliën

Denk aan pesticiden, insecticiden, industrieel afval, maar ook bijvoorbeeld lood uit waterleidingen of het chloor in het water in hotels kunnen water verontreinigen. Ook water dat een vreemde kleur of geur heeft kan beter vermeden worden. Water kan pas drinkwater worden wanneer u het van de bovenstaande verontreinigingen weet te zuiveren!!!

Welke methoden zijn er beschikbaar om het water te zuiveren?

Alle Aqualive AQV waterfilters bevatten een zogenaamd 4 in 1 filtersysteem. Een van deze 4 filters is een keramischfilter deze hebben minuscule openingen (poriën) waar het water doorheen moet stromen om in de onderste deel te komen. Doordat deze poriën zo klein zijn kunnen er geen bacteriën doorheen de keramische filter verwijdert 99.9999% van alle bacteriën zoals salmonella, cholera en E.coli, maar ook 99.99% van de protozoa en 99.999% van alle virussen

De poriën van de keramische filter zijn 0,2 micron, de doorsnede van de meeste bacteriën is tussen de 0,25 en de 1 micron. Het waterfilter filtert alle zwevende deeltjes uit het drinkwater, zoals bacteriën en protozoa, inclusief cholera, salmonella en e.coli. Maar ook kalk en andere zwevende onzuiverheden, zoals modderdeeltjes en algen, als je water uit de natuur gebruikt of regenwater.

Een tweede filter die in alle Aqualive AQV waterfilters voorkomt is een zogenaamde meerstappen filter met actieve kool. Actieve kool haalt onder meer chemicaliën en nare smaakjes uit het water. De keramische en actieve kool filters halen ook medicijnresten zoals antibiotica, hormonen, pesticiden  en chemicaliën uit het water.

De onderdelen van de meerstappenfilter:

  • Actieve koolstof, verwijdert verontreiniging zoals chloor, kleurstoffen, onaangename geuren, THMs (trihalomethanes), detergenten, organische stoffen en chemicaliën.
  • Bio-keramische balletjes, maken watermolecuul clusters kleiner waardoor het water makkelijker wordt geabsorbeerd door onze weefsels en cellen.
  • Basisch mineralenconcentraat, verhoogt de pH-waarde van het water tot licht alkalisch.
  • KDF, verwijdert zware metalen.
  • Ionenwisselaar, vermindert hardheid.
  • Geïmpregneerd met colloïdaal zilver dat voorkomt bacteriegroei en steriliseert ziektekiemen.

Onderhoud van de Aqualive AQV waterfilter.

Ik haal zelf de keramische filter eens in de 2 á 3 maanden uit de waterfilter om de onzuiverheden, die aan de buitenkant zichtbaar zijn, te verwijderen. Ik blijf me verbazen over het feit dat gewoon schoon kraanwater toch nog zoveel zichtbare onzuiverheden bevatten. Ik borstel de keramische filter onder de kraan schoon met een schuursponsje totdat het visuele vuil er af is, niet te veel anders gaat de keramische filter minder lang mee. Het is raadzaam om de keramisch filter te vervangen als deze te ver versleten is of na 1.800 liter.

De meerstappenfilter vervang ik elk jaar omdat de kracht van de actieve kool op raakt. En aangezien dit een belangrijk onderdeel van de reiniging is, is het verstandig om dit jaarlijks te doen zodat de filter optimaal blijft werken.

Je kunt de keramische filter en meerstappenfilter ook gezamenlijk kopen als een waterfilter set.

De mineraalstenen voegen mineralen toe aan het water, op een natuurlijke manier. Dit gebeurd in vrij kleine hoeveelheden zodat dit niet te veel wordt en een vrij natuurlijk proces blijft. Ook bronwater bevat van nature mineralen. Deze set hoeft slechts 1 x per 3 jaar te worden vervangen voor nieuwe mineraalstenen. De mineraalstenen bevatten onder meer mineraalstenen, calcium, chroom, fosfor, germanium, ijzer, jodium, kalium, kobalt, koper, magnesium, mangaan, molybdenum, selenium, sodium, zink en zwavel klik hier voor een uitgebreide uitleg over de mineralen.

Verder haal ik de filter helemaal uit elkaar, 1 a 2 x per jaar, en maak alle onderdelen schoon met lauwwarm water en leg deze vervolgens te drogen in de zon. Dat zorgt er voor dat het helemaal droog wordt en de zon geeft energie aan bijvoorbeeld de gebruikte stenen.

Heb je een vraag? Bekijk onze veel gestelde vragen.