8 tekenen dat je te weinig water drinkt

8 tekenen dat je te weinig water drinkt

Er is niets zo verfrissend dan een heerlijk glas water. Dat valt niet te ontkennen een eenvoudig glas water kan meer voldoening geven dan een kop koffie of een blikje frisdrank, gewoon omdat je lichaam voedt. Maar toch drinken we gaande de dag vaak te weinig water, schoon drinkwater is het enige wat je lichaam nodig heeft aan vocht. Omdat hier dan tekorten ontstaan gaat je lichaam minder goed werken en ontstaat er op ten duur schade. Dat kun je dus voorkomen door met regelmaat schoon drinkwater tot je nemen, zo’n 15 tot 2 liter per dag.

8 tekenen dat je te weinig water drinkt

Maar hoe kun je nu vaststellen dat je te weinig water drinkt? Er zijn een aantal kenmerken waardoor je dit kunt vaststellen, een aantal daarvan zijn hier onder opgesomd. De belangrijkste is en blijft gewoon rekenen, drink ik minimaal 1,5 liter water per dag? Koffie, thee, alcoholische dranken en frisdranken tellen eigenlijk niet mee, omdat deze, ieder op hun eigen manier, er voor zorgen dat het je lichaam energie kost om deze af te breken. Alleen schoon drinkwater is wat je lichaam nodig heeft en wat het lichaam energie geeft i.p.v. dat het dat kost.

1. Een droge mond
Dit lijkt eenvoudig, maar de gevolgen misschien niet zo te zijn. Natuurlijk, elke keer dat je een droge, plakkerige mond hebt, kun je een drankje uit de koelkast pakken om dit op te lossen. Het probleem is echter dat met name suikerhoudende dranken slechts een tijdelijke oplossing van het probleem zijn. Het drinken van water smeert direct de slijmvliezen in de mond en keel, en dat zal zo blijven omdat je m,et dat water ook nieuw speeksel kunt aanmaken en doen de andere drankjes niet, die kosten je lichaam energie om daar het nodige uit te halen en het onnodige op te ruimen.

2. Een droge huid
Je huid is het grootste orgaan in je lichaam, dus is het belangrijk dat deze goed gehydrateerd blijft. In feite, een droge huid is een van de eerste tekenen van een volledige uitdroging, wat weer kan leiden tot veel grotere problemen. Een gebrek aan water wordt een gebrek aan zweten, waardoor je lichaam zijn afvalstoffen en overtollige warmte niet kwijt kan. Dus als je puistjes wilt voorkomen is het verstandig om te beginnen om voldoende te drinken.

3. Je blijft langer ziek
Door het drinken van voldoende schoon drinkwater, wordt je lichaam constant gespoeld en worden er afvalstoffen opgeruimd. Je organen filteren deze werken afvalstoffen als een soort machine, maar als je de machine niet van voldoende brandstof voorziet, schoon drinkwater, dan gaat deze haperen. Wat uiteindelijk gebeurt in een uitgedroogd lichaam, organen nemen, bij een tekort aan vocht, water te halen uit omliggende gebieden zoals je bloed, wat weer leidt tot een hele reeks nieuwe problemen. En als je dan ziek wordt heeft je lichaam meer moeite om te herstellen en zul je langer ziek blijven.

4. Je voelt je vermoeid en zwak
Zoals ik hierboven al vermeld heb, wanneer je lichaam is uitgedroogd gaat het water ‘gebruiken’ uit je bloed. Een gebrek aan goed gehydrateerd bloed leidt tot een gebrek aan zuurstof in je lichaam omdat het met dikker bloed meer moeite kost om zuurstof te vervoeren. En een gebrek aan zuurstof leidt tot slaperigheid en regelrechte vermoeidheid en een algemeen gevoel van zwakte. Een gebrek aan uithoudingsvermogen betekent dat je je steeds vroeger op de dag uitgeput voelt.

5. Je krijgt last van gewrichtspijn
Onze kraakbeen en tussenwervelschijven bestaan uit ongeveer 80% water. Het is noodzakelijk om dit veelvuldig te voorzien met vocht zodat slijtage van de gewrichten, door verdroging, wordt tegengegaan. Je kunt dit dus mede voorkomen door je lichaam goed gehydrateerd te houden, daardoor zorg je er voor dat je gewrichten de schokken van plotselinge bewegingen, zoals rennen  en springen kunnen absorberen.

6. Je spiermassa verkleint
Spieren, bestaan ook voornamelijk uit water. Dus zal uiteraard minder water in het lichaam minder spiermassa betekenen. Het drinken van schoon drinkwater voor, tijdens en na een training houdt je niet alleen gehydrateerd, het brengt ook water naar de juiste plaatsen in je lichaam, en vermindert de kans op ontstekingen en pijn.

7. Je voelt je overdreven dorstig
We hebben een droge mond al gehad, maar dorst gaat verder dan een droge mond. Iedereen die ooit een kater heeft gehad kan vertellen hoe het voelt als je bent uitgedroogd als je wakker wordt bonkt je hoeft en voel je je slap.  Alcohol droogt het hele lichaam uit, en door het drinken van water breng je weer de juiste hoeveelheid vocht in je lichaam, de beste manier om tegen een kater te vechten. Luister naar wat je lichaam je te vertellen heeft.

8. Je hebt droge ogen
Nu moet het inmiddels duidelijk zijn dat het drinken van water meer doet dan het voorkomen van een droge mond of keel. Een gebrek aan water leidt ook tot droog, bloeddoorlopen ogen (denk weer aan die laatste beukende kater). Zonder water in het lichaam zullen je traanbuisjes opdrogen. Besef dat dit veel schade kan toebrengen aan je ogen, vooral als je ook nog eens contactlenzen draagt.

Conclusie

Voldoende vocht is belangrijk en de belangrijkste manier om voldoende vocht binnen te krijgen is door voldoende schoon drinkwater tot je nemen. En helaas is het zo dat ons kraanwater niet meer afdoende schoon is om ons lichaam echt te voeden. Daarom gebruik in een waterfilter en voed ik mijn lichaam daardoor met gezond, vitaal en schoon drinkwater

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een vraag? Bekijk onze veel gestelde vragen.