RIVM: medicijnen maken het drinkwater ziek

RIVM: medicijnen maken het drinkwater ziek

RIVM: medicijnen maken het water ziek. Dat is een zorgelijke situatie als het RIVM dit schrijft, dat betekend dat ons drinkwater minder veilig is. Via het riool komt namelijk een gevaarlijke hoeveelheid medicijnen in het water terecht. En daarmee wordt de kwaliteit van drinkwaterbronnen bedreigd.

Reden tot zorg over de effecten van geneesmiddelen op de waterkwaliteit, geneesmiddelen komen namelijk na gebruik via het toilet en de waterzuiveringsinstallaties in het oppervlaktewater terecht. Het RIVM zegt er bij dat je bij het drinken van een glaasje kraanwater hoeft niemand zich nog zorgen te maken. De concentraties van geneesmiddelen in het drinkwater zijn zo laag, dat je bij wijze van spreken een zwembad moet leegdrinken wil je iets merken. Maar toch zitten de resten in je drinkwater en krijg je dit binnen, dat gebeurd overigens niet als je een van onze drinkwaterfilters gebruikt, want die halen ook de medicijnresten uit je drinkwater.

De resten van geneesmiddelen vormen dus een risico voor de kwaliteit van het drinkwater in Nederland. Ook de drinkwaterbedrijven maken zich zorgen, omdat de concentratie van geneesmiddelen in het water steeds groter wordt door het stijgende medicijngebruik als gevolg van de vergrijzing. Bovendien daalt de waterstand van de rivieren periodiek, waardoor de vervuiling indikt.

Medicijnen maken het drinkwater ziek

Het is zelfs zo dat er meer geneesmiddelen in het op­per­vlak­te­wa­ter voorkomen dan ge­was­be­strij­dings­mid­de­len. Kun je nagaan hoeveel er dan door het riool heengaat. Het is voor het eerst dat het RIVM heeft berekend hoeveel geneesmiddelen er in ons land in het water terechtkomen, zo’n 140 ton. En dat is nog een voorzichtige schatting mogelijk is het nog veel meer. En iedereen maakt zich al druk over de gewasbeschermingsmiddelen terwijl dit ‘maar’ 17 ton is. Daar komt bij dat eigenlijk niemand weet wat die geneesmiddelen doen als je die binnen krijgt, ook niet in de natuur, welke scvhade loopt die op?

Er zijn zo’n 2.000 werkzame stoffen bekend die in medicijnen zitten, daarvan zijn er nu 80 onderzocht, dat is zo’n 4%?! Daarvan zijn er al 5 aangetroffen in concentraties die de veiligheidsnorm overschrijden. Het gaat om de pijnstiller diclofenac, drie soorten antibiotica en een middel tegen epilepsie. Deze geneesmiddelen hebben een negatief effect op waterdieren. Zo kunnen anticonceptiemiddelen zorgen voor geslachtsverandering bij vissen en kan het gedrag van waterkreeftjes en vissen veranderen door antipsychotica. En wat doet dit voor ons mensen, hoe kan het zijn dat hier geen onderzoek naar gedaan wordt, dat is toch essentiële informatie anders kun je toch nooit verkondigen dat ons drinkwater veilig is?!

Er wordt nu gepleit voor strengere regelgeving, een van de onderzoekers zegt daar op  ,,Ik constateer dat het lang duurt voordat in de wetgeving voor de toelating van geneesmiddelen óók de beoordeling van de eventuele nadelen van geneesmiddelresten voor het milieu ondergebracht is.

Ik vermoed dat dit te maken heeft met de belangen van de farmaceutische industrie, artsen, specialisten en patiënten.”

De onderzoekers vinden dat deze bevindingen schreeuwen om vervolgonderzoek. Kun je nagaan wat de gevolgen zullen zijn als alle 2000 stoffen zijn onderzocht. Ik kies het zekere voor het onzekere en gebruik een waterfilter die medicijnresten uit mijn drinkwater haalt, want voorkomen is beter dan genezen, want medicijnen maken het drinkwater ziek. (bron)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *