Oestrogeen in kraanwater

Jij bent nu hier:
Geschatte leestijd: 4 min

Oestrogeen in kraanwater, kunnen jullie waterfilters dit uit het kraanwater filteren?

In het kort: Ja oestrogeen valt onder reststoffen van medicijnen en deze worden ook door onze Aqualine waterfilters gefilterd.

En dan nu de lange versie:

Kan oestrogeen binnenkomen via kraanwater en wat zijn daar de gevolgen van?

Ja, oestrogeen kan inderdaad via kraanwater in het menselijk lichaam terechtkomen, hoewel de hoeveelheden meestal erg laag zijn. Dit gebeurt door sporen van farmaceutische producten, waaronder anticonceptiepillen en andere hormoonhoudende medicijnen, die in het water terechtkomen. Waterzuiveringsinstallaties verwijderen veel verontreinigingen uit ons drinkwater, maar ze zijn niet altijd volledig effectief in het filteren van alle farmaceutische residuen, inclusief oestrogeen.

Potentiële gevolgen van Oestrogeen in kraanwater:

Hoewel het onderzoek nog gaande is en de meningen enigszins verdeeld zijn, bestaat er bezorgdheid over de mogelijke gezondheidseffecten van langdurige blootstelling aan lage niveaus van oestrogeen in kraanwater, zoals:

 1. Hormonale Disbalans: Er is enige bezorgdheid dat zelfs lage niveaus van oestrogeen over een lange periode hormonale disbalansen kunnen veroorzaken bij zowel mannen als vrouwen, wat kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen.
 2. Effecten op Voortplanting: Studies hebben aangetoond dat blootstelling aan bepaalde chemicaliën, waaronder oestrogeen, de voortplanting bij dieren kan beïnvloeden. Hoewel de directe overdraagbaarheid op mensen onduidelijk blijft, wekken deze bevindingen toch bezorgdheid.
 3. Ontwikkelingsproblemen: Er is een hypothese dat blootstelling aan exogene oestrogenen, waaronder die in water, kan bijdragen aan vroege puberteit bij meisjes en ontwikkelingsproblemen bij jongens.
 4. Milieueffecten: Naast mogelijke effecten op mensen, heeft oestrogeen in het watermilieu bewezen negatieve effecten op aquatisch leven, met name vissen, waarbij het de voortplantingspatronen verstoort.

Wat kan er gedaan worden aan Oestrogeen in kraanwater?

Om de blootstelling aan oestrogeen via kraanwater te minimaliseren, overwegen sommige mensen het gebruik van geavanceerde waterfiltratiesystemen in hun huizen die in staat zijn om farmaceutische residuen effectiever te verwijderen dan standaardfilters. Daarnaast is het belangrijk om verantwoord om te gaan met medicijnen, inclusief hormoonhoudende producten, door ze correct af te voeren en niet door het toilet te spoelen.

Hoe komt Oestrogeen in Kraanwater?

Oestrogeen komt in kraanwater terecht via verschillende bronnen, waarbij de belangrijkste de afvoer van farmaceutische producten en persoonlijke verzorgingsproducten is. Deze complexe route van oestrogeen naar ons kraanwater omvat zowel natuurlijke als synthetische oorzaken:

1. Huishoudelijk afvalwater:

 • Anticonceptiepillen en Hormoontherapie: Sporen van oestrogeen uit anticonceptiepillen en hormoonvervangende therapieën kunnen via het urine en ontlasting van gebruikers in het rioolwater terechtkomen.
 • Persoonlijke Verzorgingsproducten: Sommige cosmetica en huidverzorgingsproducten bevatten oestrogeen of oestrogeenachtige stoffen die uiteindelijk in het water kunnen belanden.

2. Landbouw:

 • Veehouderij: Oestrogeen uit dierlijke mest, vooral van vee dat hormoonbehandelingen ondergaat om de groei te stimuleren, kan in het grond- en oppervlaktewater lekken.
 • Gewasbeschermingsmiddelen: Bepaalde pesticiden en herbiciden bevatten chemische stoffen die oestrogeen nabootsen en kunnen via afvloeiing in waterbronnen terechtkomen.

3. Industrieelafvalwater:

 • Fabrieken: Industriële processen kunnen ook oestrogeen of oestrogeenachtige verbindingen lozen als onderdeel van hun afvalwater.

4. Onvoldoende waterzuivering:

Hoewel waterzuiveringsinstallaties zijn ontworpen om veel soorten verontreinigingen uit het water te halen, zijn ze niet altijd volledig effectief in het verwijderen van alle farmaceutische stoffen, inclusief oestrogeen. De standaard waterbehandelingsprocessen kunnen deze microverontreinigingen niet altijd volledig uitfilteren voordat het water ons huis bereikt.

5. Natuurlijke bronnen:

 • Dieren in het Wild: Natuurlijk oestrogeen kan ook afkomstig zijn van wilde dieren die in of nabij waterbronnen leven.

De aanwezigheid van oestrogeen in kraanwater is een weerspiegeling van zowel de moderne levensstijl als de uitdagingen waarmee waterzuiveringssystemen worden geconfronteerd. Ondanks de relatief lage concentraties, heeft de aanwezigheid van oestrogeen in drinkwater aandacht gekregen vanwege mogelijke gezondheidseffecten en de impact op het milieu. Het benadrukt het belang van geavanceerde waterzuiveringstechnologieën en de verantwoorde omgang met farmaceutische producten en chemicaliën.

Wat is oestrogeen

Oestrogeen, misschien heb je deze term wel eens gehoord, is een superbelangrijke speler in je lichaam, vooral als je een vrouw bent. Maar wat is oestrogeen eigenlijk en wat doet het voor jou? Laten we dat eens helder krijgen in een taal die we allemaal begrijpen.

Stel je voor, oestrogeen is als een sleutelfiguur in het hele orkest van je lichaam die helpt alles soepel te laten verlopen. Het is een hormoon, wat betekent dat het een chemische boodschapper is die signalen door je lichaam stuurt om verschillende functies uit te voeren.

Oestrogeen zwangere vrouw

Waar komt oestrogeen vandaan?

Oestrogeen wordt voornamelijk gemaakt in de eierstokken bij vrouwen, een beetje zoals een fabriek die specifieke producten produceert. Mannen hebben ook een beetje oestrogeen, maar veel minder dan vrouwen.

Wat doet oestrogeen?

 1. Regelt je menstruatiecyclus: Oestrogeen speelt een hoofdrol in de cyclus van je lichaam, van het voorbereiden van je baarmoeder op een mogelijke zwangerschap tot het reguleren van je maandelijkse periode.
 2. Beïnvloedt je voortplantingssysteem: Van de ontwikkeling van vrouwelijke lichaamskenmerken zoals borsten tijdens de puberteit tot het klaarmaken van je lichaam voor een baby, oestrogeen is de regisseur achter de schermen.
 3. Ondersteunt je botten: Het helpt je botten sterk en gezond te houden, wat superbelangrijk is naarmate je ouder wordt.
 4. Heeft invloed op je huid en haar: Oestrogeen kan helpen je huid glad te houden en speelt een rol bij de gezondheid van je haar.
 5. Beïnvloedt je stemming: Ooit stemmingswisselingen gehad? Oestrogeen kan daar een rol in spelen door invloed uit te oefenen op de chemicaliën in je hersenen die bepalen hoe je je voelt.

Waarom is het belangrijk?

Oestrogeen is niet alleen belangrijk voor de duidelijke dingen zoals zwanger worden of je menstruatie. Het heeft ook een rol in hoe je je dag tot dag voelt, hoe je botten verouderen, en zelfs hoe je huid eruitziet. Het is dus echt een multitasker in je lichaam.

Wat als je te veel of te weinig hebt?

Net als alles in het leven gaat het om balans. Te veel of te weinig oestrogeen kan leiden tot allerlei gezondheidsprobleempjes, van irritante menstruatiecycli tot ernstigere zaken zoals gezondheidsproblemen met je botten of hart.

Dus, nu weet je wat oestrogeen is en hoe belangrijk het is voor je lichaam. Het zorgt voor zoveel meer dan je misschien dacht, en het is essentieel om die balans goed te houden voor je algehele gezondheid en welzijn. Zorg goed voor je lichaam, en het zal goed voor jou zorgen!

Conclusie Oestrogeen in kraanwater:

Hoewel het nog niet helemaal zeker is dat de hoeveelheid oestrogeen in kraanwater acute gezondheidsrisico’s oplevert voor de gemiddelde consument, is het een onderwerp dat verdere studie verdient, gezien de potentiële langetermijneffecten. Door bewust te zijn van deze kwesties en proactieve stappen te ondernemen in zowel ons persoonlijke gedrag als op het niveau van waterbehandeling en milieubeleid, kunnen we werken aan het verminderen van deze risico’s. En dat kan beginnen bij de aanschaf van een waterfilter die oestrongeen uit kraanwater filtert.

Tags:
Ben je tevreden met dit antwoord?
Dislike 0
Aantal x bekeken: 32
Volgende: Wat te doen bij alg?