Zijn plastic flessen beter dan kraanwater?

Jij bent nu hier:
Geschatte leestijd: 1 min

Nederlanders drinken tegenwoordig 3 x zoveel water uit plastic flesjes als 15 jaar geleden. Ik vind dat je vooral geen water uit flessen moet drinken, zeker niet uit plastic flessen. Het meeste water in plastic flessen bevat deels gewoon kraanwater, wettelijk mag 40% van zogenaamd bronwater uit plastic flessen, gewoon uit kraanwater bestaan.

Niet alleen is water uit een fles vele malen duurder dan kraanwater, het is ook een grote aanslag op het milieu en een grote marketingleugen, water uit plastic flessen is eigenlijk ongezond en veel te duur, maar door de marketing worden we voor de gek gehouden, alsof het vers bronwater is uit de Alpen, wat bijna nooit het geval is.

Weekmakers, ftalaten en Bisphenol A in plastic flessen

Eigenlijk zijn plastic flessen zeer breekbaar. Om dat tegen te gaan wordt het plastic voorzien van allerlei weekmakers, die ftalaten worden genoemd, die het plastic veerkracht en elasticiteit geven. Deze weekmakers, ftalaten en Bisphenol A zijn hoog toxische stoffen die lekken in het drinkwater. Bisphenol A, ook wel BPA. Dit is een van de bestanddelen die vrijwel alle plastic flessen en kartonnen waterpakken, want die hebben een plastic binnenkant, bevatten en die in jouw water terecht komen. Deze stof werkt als een soort kunstmatige hormoon, omdat dit het vrouwelijke hormoon oestrogeen nabootst, met alle gevolgen van dien. Dus als je uit plastic flessen drinkt krijg je oestrogeen binnen, lijkt mij niet heel gezond.

Plastic bergen in de oceanen

Jaarlijks wordt er aan flessenwater zo’n 20-miljard euro omgezet. Er is 1,5 miljard kilo aan plastic nodig om al die flessen te produceren. En dat geeft heel veel, moeilijk afbreekbaar, afval. Deze plasticsoep of drijvende vuilnisbelt genoemd, is een gebied in het noorden van de Grote of Stille Oceaan waar enorme hoeveelheden plastic bijeen drijven. Deze ophoping van plastic in de zee, is misschien wel zo groot als Europa!

Stel jij gaat vis eten uit een van de zeeën. Deze vis heeft deze giftige plastic deeltjes in zijn lichaam, en zo komen deze giftige stoffen via de organen in de vissen ook in onze maag terecht.

Zijn plastic flessen beter dan kraanwater?

Antwoord: NEE

Reden:

  1. Plastic flessen bevatten nagenoeg het zelfde of zelfs minder gezond water dan kraanwater
  2. Plastic flessen bevatten giftige stoffen, zoals weekmakers, ftalaten en Bisphenol A
  3. Plastic flessen zorgen voor een ongekende vervuiling van onze zeeën en ons gehele milieu

Ikzelf neem het zekere voor het onzekere en filter mijn water om verschillende redenen en ja onze waterfilters zijn vrij van weekmakers.

Tags:
Ben je tevreden met dit antwoord?
Dislike 0
Aantal x bekeken: 152
Vorige: Wordt calcium, kalk gefilterd?
Volgende: Ontstaat er bacteriegroei in jullie waterfilters?