Gratis verzending v.a. € 85,- Voor 19:00 uur besteld, morgen in huis

Veilig bestellen

wij planten bomen voor een betere natuur en aardeWij planten een boom bij aankoop van elk product.

Filter het schadelijke PFAS uit je kraanwater

Filter het schadelijke PFAS uit je kraanwater

Onze waterfilters, filteren het schadelijke PFAS uit je kraanwater. Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) zijn chemische stoffen die gebruikt worden om producten water-, vuil-, stof- of vetafstotend te maken. Zoals een pan met een anti-aanbaklaag of een waterafstotende regenjas. PFAS vormen een risico voor gezondheid en milieu en PFAS komen ook voor in ons drinkwater. Drinkwaterbedrijven willen het liefst geen PFAS in hun drinkwater, maar de stoffen zijn moeilijk te zuiveren met traditionele zuiveringstechnieken.

Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM uit 2021. Hierdoor kunnen er nadelige effecten op de gezondheid ontstaan.

Naar aanleiding van dit onderzoek van het RIVM, dat we teveel schadelijke stoffen binnenkrijgen door ons voedsel en drinkwater, zijn we overspoeld met vragen. Wij bevestigen hierbij dat onze AQV waterfilters door het laboratorium van de Vrije Universiteit van Amsterdam zijn getest en dat we PFAS stoffen verwijderen. Bij elk van onze producten staat een link naar het betreffende testrapport, zie waterfilters >

Voorbeelden van PFAS zijn GenX, PFOA perfluoroctaanzuur (perfluoroctaanzuur)en PFOS perfluoroctaansulfonaten (perfluoroctaansulfonaten). PFAS kunnen een negatief effect hebben op milieu en gezondheid.

PFAS zijn schadelijk, omdat

  • PFAS niet of nauwelijks afbreken in het milieu
  • PFAS schadelijke effecten kunnen geven in mensen en het milieu
  • PFAS zich gemakkelijk en snel verspreiden in het milieu
  • PFAS zich ophopen in het menselijk lichaam, in dieren en planten

PFAS zijn schadelijk voor het immuunsysteem

Uit onderzoek komt naar voren dat PFAS schadelijker is voor de gezondheid dan eerder gedacht. PFAS kunnen bijvoorbeeld effect hebben op het immuunsysteem, op de voortplanting en ontwikkeling van het ongeboren kind. Ook kunnen ze een effect hebben op cholesterol in het bloed, effecten op de lever geven en nier- en testiskanker veroorzaken. Deze effecten kunnen al optreden als mensen over een langere periode kleine hoeveelheden PFAS binnen krijgen.

Bij de huidige blootstelling vanuit voedsel en kraanwater kunnen deze effecten niet worden uitgesloten, omdat we gemiddeld zo’n 1,5 tot 2 keer meer PFAS binnenkrijgen dan de Europese norm. Het RIVM adviseert de overheid daarom om ervoor te zorgen dat mensen minder in contact komen met PFAS.

Je immuunsysteem beschermt ons lichaam onder meer tegen ziekten. Als dat minder goed functioneert, kan iemand sneller ziek worden.

De precieze eigenschappen verschillen per specifieke PFAS. De ene PFAS verspreidt zich bijvoorbeeld sneller of is schadelijker dan de andere PFAS. Ook zijn er heel veel PFAS waar nog weinig over bekend is. Van deze PFAS is dus niet duidelijk of ze ongewenste eigenschappen hebben. We weten wel dat veel PFAS niet of nauwelijks afbreken in het milieu.

10 comments

  1. Sonja Otto-Ignacio

    Geachte heer/mevrouw,

    Filtert de EWO Vitality Filter ook de PFAS uit het water?

    Ik hoop van u te horen.
    Bij voorbaat dank.

    MVG,
    Sonja Otto-Ignacio.

    1. deWaterfilter

      Beste Sonja, Dat zou ik niet durven zeggen EWO Vitality Filte hebben wij niet in ons assortiment

  2. Moniek van den Kerkhof

    Als u claimt dat uw AQV waterfilters door het laboratorium van de Vrije Universiteit van Amsterdam zijn getest en dat jullie PFAS stoffen verwijderen uit water. Waarom wordt dit dan nog niet toegepast bij drinkwaterbedrijven?
    Dan staat de volksgezondheid toch voorop en is de oplossing toch eigenlijk ‘simpel’?

    1. deWaterfilter

      Drinkwaterbedrijven zijn productiebedrijven. Ze moeten grote hoeveelheden water produceren (plm. 100 miljard liter per maand) tegen een bepaalde prijs. Een deel van de filters die in het AQV-systeem zitten worden ook gebruikt door de drinkwaterbedrijven. Hierbij gaat het water met tientallen liters per seconde door de filters heen. De AQV-waterfilter systemen filteren slechts 1,5 liter per uur. Daardoor blijft het water veel langer met de filtermaterialen in contact waardoor er meer vervuiling uit het water gefilterd kan worden. Misschien dat drinkwaterbedrijven technisch meer vervuiling uit het water kunnen halen maar dan zou de prijs van ons drinkwater veel duurder moeten worden. Aangezien we het grootste deel van ons drinkwater gebruiken om te douchen of het toilet door te spoelen is dat misschien een dure optie.

  3. hallo,
    welke waterfilter heeft de beste prestaties om ongewenste deeltjes / stoffen uit kraanwater te verwijderen?
    dankjewel,
    mvg

    1. deWaterfilter

      Als onze filters werken het zelfde, dus filteren allemaal de ongewenste deeltjes/stoffen, waar onder PFAS uit ons drinkwater.

  4. Hebben jullie ook filters voor op je waterleiding?

    1. deWaterfilter

      Nee helaas op dit moment niet, maar misschien binnenkort wel

  5. Marianne van den Berg

    Hoe vaak moet er een nieuw filter aangeschaft worden

    1. deWaterfilter

      1 x per jaar

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This