Lood in je drinkwater is nog steeds probleem een voor je gezondheid, waar meer dan 400.000 mensen in Nederland mee te maken hebben en de regering doet eigenlijk niets. Bijna een jaar geleden deden de vijf grootste steden een oproep aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken om loden waterleidingen wettelijk te verbieden. Maar de minister gaat daar niet in mee, en ondanks de gevaren voor onze gezondheid, doet ze eigenlijk niets
Ondanks gevaar voor je gezondheid is er te weinig gebeurd
De norm voor de hoeveelheid lood in drinkwater wordt volgend jaar, in 2022, verlaagd. Nu is de veilig geachte norm 10 microgram per liter. Op advies van de Gezondheidsraad maakt het kabinet daar 5 microgram van. Als ze de norm gaan halveren blijkt wel hoe gevaarlijk lood in je drinkwater eigenlijk is.
Lood is vooral voor baby’s en kinderen tot 7 jaar erg schadelijk. Bij deze groepen tast lood de hersenen aan, wat kan leiden tot afname van het IQ met 2 tot 5 punten. Ook voor volwassenen is lood ongezond: het kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en nierfalen.
Volgens de Gezondheidsraad drinken tussen de 230.000 en 460.000 mensen in Nederland nog altijd water uit loden waterleidingen. Van hen zijn tienduizenden jonger dan 8 jaar. In Amsterdam is het probleem het grootst. Daar staan 70.000 woningen uit de bouwperiode waarin loden leidingen zijn aangelegd. En die gemeente constateert dat er afgelopen jaar te weinig vooruitgang is geboekt.
Lood in je drinkwater, hoe zat het ook alweer?
In 2019 werd in woningen in Amsterdam-Noord hoge concentraties lood gevonden in het drinkwater. Via leidingen kan er lood in het drinkwater terecht komen. Dit is zelfs in kleine hoeveelheden al erg schadelijk voor de gezondheid.
In woningen die voor 1960 gebouwd zijn, kunnen loden drinkwaterleidingen aanwezig zijn. Na 1960 werd het verboden om nieuwe aan te leggen. Naar schatting hebben tussen de 100.000 en 200.000 van de in totaal 8 miljoen woningen in Nederland nog loden leidingen.
Misschien handig om te weten, onze waterfilters filteren lood voor meer dan 99% uit je drinkwater, getest door een onafhankelijk instituut.