Afgelopen week was heer in het nieuws, PFAS in ons drinkwater. Meestal komt het er dan op neer dat het binnen de veilige norm is. Maar ik neem liever het zekere voor het onzekere en filter al het kraanwater door mijn waterfilter, want onze waterfilters filteren PFAS uit het drinkwater. In het Nederlandse drinkwater kunnen kunnen dus deeltjes PFAS voorkomen, vooral in drinkwater gemaakt van rivierwater, blijkt uit onderzoek van RIVM. Van PFAS is bekend dat het schadelijk is voor onze gezondheid en het milieu. Het drinken van kraanwater blijft veilig, aldus het RIVM maar drinkwaterbedrijven pleiten inmiddels voor een verbod op PFAS-lozingen en een totaalverbod op PFAS.
PFAS vooral via voeding maar ook in drinkwater
Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via onder meer voedsel en drinkwater, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. Dit komt vooral door voedsel en een klein deel via drinkwater. Hoeveel PFAS je via je kraanwater binnen krijgt, hangt vooral af van waar je woont. Met name in West-Nederland zitten veel PFAS.
Het kabinet scherpt naar aanleiding van het rapport van het RIVM de vergunningen aan voor lozingen van PFAS. Zo hoopt Minister Harbers de concentraties van deze stoffen op korte termijn terug te dringen.
PFAS filteren door drinkwaterbedrijven
Een vraag die wij vaak horen is, waarom kunnen jullie wel PFAS uit het drinkwater filteren en de grote drinkwaterbedrijven niet? Het antwoord daarop is: drinkwaterbedrijven zijn productiebedrijven. Ze moeten grote hoeveelheden water produceren (plm. 100 miljard liter per maand) tegen een bepaalde prijs. Een deel van de filters die in onze AQV waterfilters zitten worden ook gebruikt door de drinkwaterbedrijven. Hierbij gaat het water met tientallen liters per seconde door de filters heen. De AQV-waterfilter systemen filteren slechts 1,5 liter per uur. Daardoor blijft het water veel langer met de filtermaterialen in contact waardoor er meer vervuiling uit het water gefilterd kan worden. Misschien dat drinkwaterbedrijven technisch meer vervuiling uit het water kunnen halen maar dan zou de prijs van ons drinkwater veel duurder moeten worden. Aangezien we het grootste deel van ons drinkwater gebruiken om te douchen of het toilet door te spoelen is dat misschien een dure optie.
Nadelig voor immuunsysteem
Door wetenschappelijke onderzoeken weten we dat PFAS schadelijker is. De stoffen zijn onder andere een risico voor het immuunsysteem.
Volgens het RIVM is het verstandig dat mensen via drinkwater niet meer PFAS binnenkrijgen dan 20% van die grenswaarde. Bij ruim de helft van de metingen in drinkwater van rivierwater is dit aandeel nu hoger dan de genoemde 20%. De overschrijding geldt ook voor 1 op de 10 metingen in drinkwater van grondwater.
Maar hoe komen PFAS dan in de bronnen voor drinkwater?
PFAS kunnen zich verspreiden via de lucht, bodem, voedsel en water. Een deel belandt in het milieu door uitstoot van de industrie. Door neerslag komen PFAS terecht in oppervlaktewater of via de bodem in het grondwater. Dit zijn ook de bronnen die drinkwaterbedrijven voor de winning van drinkwater gebruiken. Ook komen er via rioolwaterzuiveringsinstallaties PFAS in oppervlaktewater terecht.
In oppervlaktewater zitten vaker PFAS, omdat dat water direct in contact staat met de lucht en rioolwaterzuiveringsinstallaties”, bij grondwater duurt het altijd even wat langer voordat stoffen de diepere grondwaterlagen bereiken.
Zitten PFAS in ons drinkwater?
Ja, ook in drinkwater uit de kraan kunnen PFAS gemeten worden. Inmiddels zijn maatregelen in werking gesteld om de verspreiding van PFAS te beperken. Het grootste probleem van PFAS is dat ze in de natuur niet worden afgebroken en blijven dus oneindig lang in onze leefomgeving. Brandblusschuim is een belangrijke bron van PFAS, deze werd bijvoorbeeld vaak ingezet voor oefeningen van de brandweer en hulpdiensten.