Roze water uit de kraan in Canada

Roze water uit de kraan in Canada

In het westen van Canada kwam afgelopen maandag roze water uit hun kraan. Dat kwam door een storing in het waterzuiveringssysteem.

De kleur ver veroorzaakt door kaliumpermanganaat, dat wordt gebruikt om drinkwater te zuiveren, het zijn donkerpaarse kristallen.Normaal gesproken lossen deze korrels volledig op en komen ze niet in de waterleiding terecht, maar door een storing in een afsluitklep werd een aantal kristallen toch mee gespoeld. Het gevolg: roze water uit de kranen.

De burgemeester liet in een schriftelijke verklaring weten dat het gekleurde water geen enkel risico vormde voor de volksgezondheid. “Kaliumpermanganaat wordt gebruikt om bacteriën en virussen uit het water te verwijderen, maar vormt voor mensen geen gevaar.” Ik heb het even nagekeken, maar zie toch dat dit niet helemaal het geval is: Kaliumpermanganaat is zelfs behoorlijk verdunde oplossingen zijn irriterend voor weefsel. Herhaaldelijk gebruik van verdunde oplossingen kan corrosieve brandwonden veroorzaken.

Dit kleurt toevallig roze en daarom zie je het, maar welke storingen zijn er nog meer van het waterzuiveringssysteem die we niet zien en dus ook niet weten?

Het duurde even voordat de inwoners van Onoway wisten wat er aan de hand was en de lokale overheid met een verklaring kwam. (bron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een vraag? Bekijk onze veel gestelde vragen.