Vervuild drinkwater door vergrijzing en medicijnresten , doordat ons lichaam niet alle de medicijnen opnemen, wordt een deel weer via de urine uitgescheiden, dat is zo’n 140.000 kilo aan medicijnresten die elk jaar in ons oppervlaktewater terechtkomt.
Op dit moment gebeurd er heel weinig om de medicijnresten uit het rioolwater te krijgen. Daarom start er vandaag een pilot om 80% van de medicijnresten uit het water te filteren. Een pilot, dat betekend dat dit voorlopig niet in heel Nederland beschikbaar is en dan blijft en er nog steeds 20% over, als de pilot slaagt natuurlijk. En doordat we steeds ouder worden, neemt het probleem alleen maar toe.
Volgens het waterschap kan het geen kwaad voor de mens, maar voor de vissen vreemd genoeg wel wel. Zij kunnen door pijnstillers weefselschade oplopen, zoals aan de lever, de nieren en de kieuwen. Anticonceptiemiddelen kunnen bij vissen leiden tot een geslachtsverandering en medicijnen tegen psychoses veranderen het gedrag van waterkreeftjes en vissen. Het lijkt mij sterkt dat dit dan helemaal geen kwaad kan voor mensen en bijvoorbeeld kleine kinderen?!
Daar komt nog bij dat het gezuiverde rioolwater rechtstreeks lozen op de Maas en aan het einde van de rivier maken bedrijven daar dan drinkwater van en de rest loopt in de zee die ook steeds verder vervuild raakt.
Bij de proef wordt het water blootgesteld aan ozon en/of uv-licht in combinatie met waterstofperoxide. Wat mij overigens ook niet heel gezond lijkt, je ziet dat langzaam maar zeker het steeds belangrijker wordt om je kraanwater te filteren, voor gezond en zuiver drinkwater
Aa en Maas is het eerste waterschap dat probeert om medicijnresten uit het water te halen. Dus dat betekend dat de rest er op dit moment helemaal niets aan doet. Dat is in mijn ogen een kwalijke zaak, terwijl iedereen roept dat het drinkwater in Nederland zo veilig is, terwijl we in ieder geval de medicijnresten van andere mensen binnenkrijgen.