Schoon water ook effectief tegen slechte adem

Schoon water ook effectief tegen slechte adem

Een slechte adem in de ochtend kan heel vervelend zijn. Maar gelukkig is er nu een eenvoudige oplossing, gewoon je mond spoelen met schoon water. Zo eenvoudig kan het soms zijn, er studeren zelfs mensen op af, zoals de mondhygiënist en klinisch epidemioloog Eveline van der Sluijs.

Je kent het wel, na een avondje stappen de smaak van ‘een dood vogeltje in je mond’, maar er is nu dus een goedkope en eenvoudige remedie: een glas water drinken of simpelweg je mond spoelen met schoon water

Volgens Eveline neemt gedurende de nacht de speekselvloed af, daardoor wordt je mond droger en kun je dus opstaan met een slechte adem. Er ligt er dan een laagje bacteriën op tong die deze slechte adem veroorzaken, het zijn zeg maar de afvalstoffen van die de bacteriën produceren.

Slechte adem onderzoeken

Zij heeft voor dit onderzoek ‘leren ruiken’ aan de tong van de proefpersonen. Best een intieme manier van onderzoek, zeker zo vroeg in de ochtend’, zegt ze. Vervolgens geeft ze de proefpersonen een score voor hun mondgeur. Ze gebruikt ook speciale apparaten die het gehalte aan zwavelverbindingen kunnen waarnemen, de boosdoeners bij een slechte adem.

Spoelen met schoon water en schrapen tegen slechte adem

Uit dit onderzoek bleek dat zowel het spoelen met schoon water als schrapen van je tong effectief helpen tegen slechte adem. Een tongschraper gebruik ik zelf al zeker 15 jaar, ik heb dit ooit in India gezien en dat zag er in mijn ogen zo logisch uit dat ik het sindsdien altijd ben blijven gebruiken. Door na het poetsen gebruik te maken van een tongschraper of het poetsen van de tong wordt het tongoppervlak gereinigd, daarmee kun je een deel van slechte mondgeur verhelpen.

Op de valreep nog een poetsadvies

Tot slot geeft Van der Sluijs nog een poetsadvies mee. Twee keer per dag twee minuten poetsen, zo kun je tandplak op je gebit verwijderen. Anders of meer poetsen heeft weinig effect op het verwijderen van tandplak. Ook voor het poetsen spoelen met water of de tandenborstel nat maken heeft geen invloed. Voor een slechte adem is dus dit de juiste volgorde: poetsen, schrapen en spoelen met schoon water dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een vraag? Bekijk onze veel gestelde vragen.