medicijnresten in Nederlands oppervlaktewater

Weer meer medicijnresten in Nederlands oppervlaktewater

Nierfalen bij karpers, leverschade bij forellen. Bewezen effecten van restanten van medicijnen in oppervlaktewater. Nu zijn er ook medicijnresten gevonden in grondwater, een belangrijke bron van ons drinkwater. Over een jaar of acht moet al het oppervlaktewater in Nederland voldoen aan strenge eisen. Volgens Natuur & Milieu haalt Nederland peiljaar 2027 vrijwel zeker niet. Van de grote rivieren en van de meren voldoet 99 procent niet aan de eisen!

De onderzoekers hebben alleen gekeken naar de hoeveelheid medicijnresten van voorgeschreven medicijnen, zoals pijnstillers, antibiotica en antidepressiva, in het oppervlaktewater. Deze stoffen komen onder meer door urine en douchewater in het rioolwater en komen zo in sloten, meren, rivieren en plassen terecht. Bij recente metingen werd 61 keer een werkzame stof aangetoond en zeven keer werd de drempelwaarde die drinkwaterbedrijven hanteren overschreden. In grondwater worden residuen gevonden van cholesterolverlagers, pijnstillers, antibiotica en contraststoffen van röntgenonderzoek. Soms in flinke doses, zoals van de koortsremmer phenazon.

Meer medicijnresten in Nederlands oppervlaktewater

In Nederlandse sloten, rivieren en plassen komt per jaar zeker 190 ton aan medicijnresten terecht. Ongeveer 40% van het kraanwater in Nederland wordt gemaakt van oppervlaktewater, Uit een inventarisatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de aanwezigheid van medicijnresten in drinkwater toeneemt. Dit is schadelijk voor onze gezondheid.

Dat is een flink grotere hoeveelheid dan uit eerder onderzoek bleek: in 2016 werden de hoeveelheid medicijnresten in het Nederlandse oppervlaktewater geschat op 140 ton per jaar in een rapport van het RIVM . In 2017 en 2018 overschreed 14 procent van alle gemeten stoffen de norm. Van 19 verschillende stoffen werd een grotere hoeveelheid in het water gemeten dan volgens de risicogrens is toegestaan. (bron)

Medicijnresten in Nederlands oppervlaktewater en drinkwater

Hoeveel medicijnresten er precies in ons oppervlakte – en drinkwater voorkomen, is niet helemaal duidelijk. Van de 2000 werkzame stoffen zijn er maar zo’n 80 geïnventariseerd. Van een aantal stoffen is bekend dat de veilige concentratie overschreden wordt.

65% van alle medicijnresten kán gezuiverd worden

Zonder extra maatregelen kan 65% van alle medicijnresten gezuiverd worden en 35% dus niet (bron). De problemen worden dus steeds groter en ook blijkt dat niet alle medicijnresten uit ons drinkwater gehaald kunnen worden. Daarom wordt een eigen waterfilter steeds meer een noodzaak. Dan heb je zelf in de hand wat er in je drinkwater zit, niet alleen qua medicijnen maar dat geld ook voor de pesticiden en andere verontreinigingen zoals het koper uit de leidingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een vraag? Bekijk onze veel gestelde vragen.