Gratis verzending v.a. € 85,- Voor 19:00 uur besteld, morgen in huis

Veilig bestellen

wij planten bomen voor een betere natuur en aardeWij planten een boom bij aankoop van elk product.

10 feiten en fabels over waterkwaliteit

10 feiten en fabels over waterkwaliteit

Water is essentieel voor ieder mens, plant en dier. Water is onmisbaar voor het leven. Dus is het zaak om zo schoon mogelijk water binnen te krijgen. Hier onder volgen 10 feiten en fabels over waterkwaliteit in Nederland.

Het grootste deel van het menselijk lichaam bestaat uit water, en het is belangrijk voor onze gezondheid dat we water van goede kwaliteit drinken. Water speelt een rol in bijna alle lichaamsfuncties, van het reguleren van de lichaamstemperatuur tot het verwijderen van afvalstoffen en het ondersteunen van de spijsvertering. Daarom is de kwaliteit van het water dat we consumeren van groot belang.

Hoewel kraanwater in Nederland, van hoge kwaliteit is, kunnen er toch verontreinigingen in voorkomen. Denk hierbij aan restanten van chemicaliën, zware metalen zoals lood, bacteriën en medicijnresten. Het langdurig consumeren van water met verontreinigingen kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Het gebruik van waterfilters helpt om deze verontreinigingen te verwijderen, zodat je kunt genieten van schoon, veilig en smaakvol drinkwater.

Daarnaast is schoon water niet alleen belangrijk voor ons lichaam, maar ook voor het milieu. Door zelf gefilterd water te drinken in plaats van flessenwater te kopen, verlaag je het gebruik van plastic flessen, wat bijdraagt aan een beter milieu. Een goede waterkwaliteit is daarom niet alleen een persoonlijke, maar ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Mijn 10 feiten en fabels over waterkwaliteit

1. Fabel: Kraanwater is altijd schoon genoeg om direct te drinken

  • Feit: Hoewel kraanwater in Nederland en veel andere Europese landen van goede kwaliteit is, kunnen er nog steeds verontreinigingen zoals lood, chloor, pesticiden en microplastics in zitten. Lood kan bijvoorbeeld vrijkomen uit oude leidingen, terwijl chloor wordt gebruikt om bacteriën te doden. Microplastics en pesticiden kunnen ook in kleine hoeveelheden aanwezig zijn. Het drinken van water met deze verontreinigingen kan op de lange termijn schadelijk zijn. Waterfilters kunnen helpen deze verontreinigingen te verwijderen voor gezonder drinkwater.
  • Bronnen: RIVM – Lood in drinkwaterZembla – Microplastics in kraanwater

2. Fabel: Je kunt met het blote oog zien of water schoon is

  • Feit: Water kan helder en schoon lijken, maar het kan nog steeds schadelijke verontreinigingen bevatten zoals bacteriën, chemicaliën en zware metalen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Ziekteverwekkers zoals E. coli of chemische stoffen zoals lood en fluoride kunnen in het water aanwezig zijn, ook al lijkt het helder. Het is daarom belangrijk om water te filteren om deze onzichtbare verontreinigingen te verwijderen.
  • Bronnen: RIVM – Kwaliteit van drinkwater

3. Fabel: Gefilterd water bevat geen mineralen meer

  • Feit: Moderne waterfilters zijn ontworpen om schadelijke stoffen zoals chloor, lood pesticiden en medicijnresten te verwijderen, maar ze laten essentiële mineralen zoals calcium en magnesium in het water achter. Deze mineralen zijn belangrijk voor je gezondheid, en een goede filter zal ze niet verwijderen, terwijl het wel onzuiverheden wegneemt. Dat is ook de reden dat wij mineraalstenen toevoegen aan onze waterfilters voor op de aanrecht, die zorgen namelijk voor een betere opneembaarheid van het water in de celkern.
  • Bronnen: Vitens – Waterhardheid en mineralenWaarom water filteren

4. Fabel: Als water goed smaakt, is het schoon

  • Feit: De smaak van water kan beïnvloed worden door de aanwezigheid van mineralen, maar ook door chemicaliën zoals chloor. Hoewel water lekker kan smaken, betekent dat niet automatisch dat het vrij is van verontreinigingen. Schadelijke stoffen zoals lood en bacteriën beïnvloeden de smaak vaak niet direct. Waterfilters kunnen de smaak verbeteren door verontreinigingen te verwijderen, maar de smaak is geen garantie voor zuiverheid.
  • Bronnen: Vitens – Chloor in kraanwater

5. Fabel: Gebotteld water is altijd beter dan kraanwater

  • Feit: Gebotteld water is niet per se beter of zuiverder dan kraanwater. In veel gevallen is gebotteld water gewoon gefilterd kraanwater. Bovendien wordt het gebruik van plastic flessen steeds meer gezien als een milieuvervuilend probleem. In Nederland is kraanwater vaak van even goede of zelfs betere kwaliteit dan gebotteld water, en het gebruik van een filter kan de kwaliteit en smaak van kraanwater nog verder verbeteren.
  • Bronnen: RIVM – Drinkwater in NederlandMilieu Centraal – Gebotteld water versus kraanwater

6. Fabel: Waterfilters zijn alleen nodig in gebieden met slechte waterkwaliteit

7. Fabel: Koken verwijdert alle schadelijke stoffen uit water

8. Fabel: Waterfilters vereisen veel onderhoud

  • Feit: Moderne waterfilters vereisen over het algemeen weinig onderhoud. De meeste filters moeten slechts een paar keer per jaar worden vervangen, afhankelijk van het gebruik. Onze waterfilters vergen maar 1 vervanging per jaar wat het geheel nog aantrekkelijker maakt, qua prijs en gemak.

9. Fabel: Als je zwanger bent, hoef je je geen zorgen te maken over waterkwaliteit

  • Feit: Schoon water is juist tijdens de zwangerschap extra belangrijk, omdat verontreinigingen zoals lood en nitraten schadelijk kunnen zijn voor de ontwikkeling van je baby. Het gebruik van een waterfilter kan helpen om deze schadelijke stoffen te verwijderen, zodat ook je ongeboren kind gebruik kan maken van gezond en zuiver drinkwater.
  • Bronnen: Lood in drinkwater en zwangerschapVoedingscentrum – Water tijdens de zwangerschap

10. Fabel: Gefilterd water smaakt altijd beter dan ongefilterd water

  • Feit: De smaak van gefilterd water kan beter zijn omdat het vrij is van verontreinigingen zoals chloor en andere chemicaliën. De smaak van water is echter subjectief en afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Sommige mensen merken een groot verschil, terwijl anderen de smaakverandering minder belangrijk vinden. Ik hoor dit ook het meeste terugkomen in reviews op onze site, het water smaakt beter.

Ik hoop dat het wat duidelijker is geworden met dit artikel over 10 feiten en fabels over waterkwaliteit, ik hoop dat je met je nieuwe kennis, nieuwe stappen onderneemt, waar onder het kopen van de beste waterfilter. Maar alleen als je daar na het lezen van dit artikel het nut van inziet. Als dat niet zo is, raad ik je aan om gewoon kraanwater te blijven drinken.

Het aanschaffen van een waterfilter is zeker geen overbodige luxe. Ondanks dat kraanwater in Nederland van hoge kwaliteit is, kunnen er nog steeds kleine hoeveelheden verontreinigingen zoals lood, chloor, microplastics, pesticiden en medicijnresten in zitten.

Daarnaast biedt een waterfilter niet alleen bescherming tegen schadelijke stoffen, maar wat ik ook vaak terug hoor van klanten is dat de smaak verbeterd is, dat het water “lekkerder” smaakt, als is dat subjectief natuurlijk. Dit maakt het gebruik van een filter een slimme keuze, zeker voor kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen, waar blootstelling aan verontreinigingen zoals lood schadelijke effecten kan hebben op de baby, maar ook zeker voor de rest van de mensen die niet zwanger zijn, eigenlijk voor iedereen dus 😉

Hoewel het onderhoud van onze waterfilters minimaal is, bieden ze veelgezondheidsvoordelen en verbeteren ze de kwaliteit van het water. Gebotteld water is vaak niet beter dan kraanwater en draagt bovendien bij aan milieuvervuiling. Daarom is investeren in een waterfilter een duurzame en veilige keuze voor schoon en gezond drinkwater

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This