Fraude met mineraalwater, mineraalwater is soms kraanwater of behandeld of gezuiverd bronwater en dat is beide niet toegestaan. Heb je al gehoord van het laatste schandaal dat Europa op zijn kop heeft gezet? Bekende mineraalwatermerken zoals Vittel, Perrier, en Cristaline liggen flink onder vuur. Waarom? Nou, ze hebben jarenlang miljoenen van ons, de consumenten, om de tuin geleid door vervuild water schoon te maken met methodes die helemaal niet mogen. Denk aan UV- of koolstoffilters. Foodwatch heeft er genoeg van en stapt naar de rechter om dit helemaal uit te pluizen.
En het wordt nog gekker: merken van grote jongens zoals Nestlé en Sources Alma hebben ons kraanwater verkocht alsof het het zuiverste mineraalwater was. Dit zet toch weer die grote voedselbedrijven in een slecht daglicht, die denken dat ze boven de wet staan.
Maar even serieus, als je mineraalwater koopt, dan verwacht je toch ook echt mineraalwater? Zeker in Nederland, waar we eigenlijk best goed leidingwater hebben, kun je je afvragen of het wel zo nodig is om mineraalwater te kopen. Maar goed, sommige mensen hebben zo hun redenen om toch voor mineraalwater te gaan. Echt mineraalwater komt uit de diepte, zonder behandelingen, direct van de bron in de fles. Dus je denkt natuurlijk dat je waar voor je geld krijgt.
Dan hebben we het nog niet eens over de prijs gehad. Een flesje mineraalwater kan je best wat kosten, zeker vergeleken met ons bijna gratis kraanwater. En nu blijkt dat een deel van dat dure water eigenlijk gewoon gezuiverd bronwater is, niet het natuurlijke mineraalwater waar je voor betaalt. Franse media hebben dit aan het licht gebracht, en het blijkt dat zelfs grote namen zich hier schuldig aan maken.
Dus, wat denk je? Tijd om nog eens goed na te denken de volgende keer dat je een flesje water koopt. En misschien ook tijd om onze eigen webwinkel met waterfilters een kans te geven. Bij ons weet je zeker wat je krijgt: schoon drinkwater, gezond en veilig, rechtstreeks uit je eigen kraan. Ook voor als er geen water uit de kraan komt, want je kunt er ook regenwater en slootwater mee filteren tot schoon drinkwater.
Fraude met mineraalwater: de bittere waarheid achterje flesje water
In een wereld waar gezondheid en duurzaamheid steeds hoger op ieders agenda staan, komt de schokkende onthulling van fraude met mineraalwater hard aan. Dit schandaal onthult hoe enkele van de grootste mineraalwatermerken hun consumenten misleiden door behandeld kraanwater als natuurlijk mineraalwater te verkopen. Het gaat hier niet om een klein vergrijp, maar om een grootschalige misleiding die de vertrouwensband tussen consument en producent ernstig schaadt.
De fraude met mineraalwater raakt aan de kern van wat we als consumenten verwachten wanneer we een flesje water kopen. Mineraalwater staat bekend om zijn zuiverheid en de natuurlijke mineralen die het bevat. Deze worden verondersteld rechtstreeks uit ongerepte bronnen te komen, zonder tussenkomst van menselijke behandelingen zoals het gebruik van UV- of koolstoffilters. De realiteit blijkt echter anders. Onderzoeken hebben aangetoond dat een significant deel van het op de markt gebrachte mineraalwater niets meer is dan gefilterd kraanwater, soms zelfs verontreinigd en vervolgens ‘schoongemaakt’ met methoden die de natuurlijke kwaliteit en samenstelling van echt mineraalwater niet evenaren.
Deze onthullingen zijn niet alleen een klap voor het imago van de betrokken merken, maar ze werpen ook een belangrijke vraag op over de regelgeving en controle binnen de mineraalwaterindustrie nu er zoveel fraude met mineraalwater is. Hoe konden deze praktijken onopgemerkt blijven? En belangrijker nog, wat wordt er gedaan om de consument in de toekomst tegen dergelijke fraude te beschermen?
Dit schandaal onderstreept het belang van transparantie en eerlijkheid in de voedsel- en drankenindustrie. Als consumenten hebben we het recht om te weten wat we drinken en om te vertrouwen op de etiketten die ons vertellen over de oorsprong en samenstelling van onze voedingsmiddelen en dranken. Het is tijd voor een heldere blik op wat echt in ons glas zit.
Wat is mineraalwater?
Mineraalwater is water dat afkomstig is uit een geologisch en hygiënisch ongeschonden ondergrondse bron. Het bevat mineralen en andere sporenelementen die het zijn smaak en gezondheidsbevorderende eigenschappen geven. Mineraalwater kan van nature koolzuurhoudend zijn of kunstmatig gekoeld en koolzuurhoudend gemaakt worden voor de verkoop. Het onderscheidt zich van kraanwater en gezuiverd water door zijn natuurlijke oorsprong en samenstelling van mineralen, die per bron kunnen variëren. Mineraalwater wordt gebotteld aan de bron en moet voldoen aan strikte regelgeving wat betreft behandeling en etikettering om als zodanig verkocht te mogen worden. En dat is nu dus niet het geval door fraude met mineraalwater.
Wat is bronwater?
Bronwater is water dat direct uit ondergrondse bronnen wordt gewonnen, waar het beschermd is tegen verontreiniging. In tegenstelling tot mineraalwater, dat een specifieke hoeveelheid mineralen moet bevatten en aan bepaalde gereguleerde standaarden moet voldoen, hoeft bronwater niet aan een specifieke minerale samenstelling te voldoen. Het moet wel veilig zijn voor consumptie en voldoen aan de algemene kwaliteitseisen voor drinkwater. Bronwater kan behandeld worden om eventuele verontreinigingen te verwijderen en om te voldoen aan de veiligheidsnormen voor drinkwater, maar het behoudt over het algemeen zijn oorspronkelijke samenstelling van mineralen en sporenelementen. Net als mineraalwater wordt bronwater meestal aan de bron gebotteld.