Slootwater of regenwater omzetten in gezond drinkwater

Slootwater of regenwater omzetten in gezond drinkwater

Stel er komt op een dag geen water meer uit de kraan? Al snel zullen dan ook de flessen water in de winkels uitverkocht zijn, en dan? En stel dat dit bijvoorbeeld een week of langer gaat duren, handig om dan toch gezond drinkbaar water te hebben?!

Het zou natuurlijk prettig zijn als je dan voor jezelf en eventueel je gezin voor schoon drinkwater kunt zorgen. Dat kan op een eenvoudige manier met 1 van onze waterfilters, deze kunnen natuurlijk kraanwater filteren, wat verstandig is, omdat er steeds meer ongewenste zaken in ons drinkwater voorkomen. Maar ook regenwater of gewoon water uit de sloot kun je vrij eenvoudig filteren, is dat niet handig?

Het is verstandig om als mens 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken om gezond te blijven. Je kunt eigenlijk niet zonder water, 3 dagen zonder water is wel echt de max. Je hebt echter meer nodig, omdat je natuurlijk ook gaat koken, de wasmachine gebruikt en gaat douchen. In geval van nood, als er geen water meer uit de kraan komt, heb je per persoon 1,5 tot 2 liter water nodig om te drinken en 1 liter voor je hygiëne per dag. Wij zijn met zijn vieren, dat is toch 12 liter per dag.

Water preppen voor noodsituaties

Preppen is een hip woord. Een prepper is iemand die zich voorbereidt op een noodsituatie, dat kan dus van alles zijn. Het komt eigenlijk van het Engelse woord prepare, je voorbereiden op… Schoon drinkwater is stap nummer 1 om te kunnen overleven, een waterfilter is dus eigenlijk een must have, vooral het type waarmee je uit elke sloot of regenton veilig drinkwater kunt maken.

Je kunt dus drinkwater maken uit regenwater, grondwater of slootwater, dat klinkt natuurlijk geweldig maar hoe doe je dat dan? Het is hip om steeds meer zelfvoorzienend te zijn en daar valt drinkwater ook onder, dus waarom zetten we regen- of slootwater niet om in drinkwater? Regenwater opvangen en hergebruiken is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Bovendien bevat het minder kalk en zout en is dus geschikter voor je planten dan kraanwater.

Maar hoe vang je regenwater op en kan je regenwater filteren tot drinkwater?

Het is belangrijk dat het opgevangen water niet te lang stilstaat en ook niet te warm wordt door bijvoorbeeld de zon. Verder is het handig dat je het regen- of slootwater grof filtert, door bijvoorbeeld een zeef, zodat er niet allerlei takjes en blaadjes in je waterfilter terecht komen. Dit is op zich geen probleem maar voorfiltering werkt gewoon sneller. Een 2e stap van voorfilteren doe je om het sediment, kleine zwevende deeltjes, uit het water te halen. Dat kun je eenvoudig doen met een oud laken of een theedoek.

Vervolgens is het vrij eenvoudig, je haalt het water, na voorfiltering, uit bijvoorbeeld je regenton en je giet het water boven in onze waterfilters en het komt er als schoon en gezond drinkwater onderuit, zonder elektriciteit. Het enige dat je wat vaker moet doen is de keramische witte filter, die bovenin zit, schoonmaken omdat er wat vaker sediment in regen of slootwater zit. Dit doe je eenvoudig met een sponsje, je haalt de filter er voorzichtig uit, even met het sponsje er overheen, tot de filter weer wit is, afspoelen en vervolgens terugplaatsen.

Er wordt wel eens gezegd dat je op moet passen om niet teveel regenwater te drinken, omdat regenwater geen mineralen bevat, maar dat is in onze waterfilters niet het geval, want die bevatten mineraalstenen die de mineralen op een natuurlijke manier aan het water toevoegen.

Slootwater filteren tot drinkwater

Dat klinkt erg onwaarschijnlijk! Van slootwater gezond drinkwater maken. Toch is het mogelijk…..en dat zonder elektrische aansluiting. Onze waterfilters hebben een unieke methode om het water te filteren en te vitaliseren. Er wordt gebruik gemaakt van de zwaartekracht, het water sijpelt op natuurlijke wijze langzaam door de filters heen en wordt onderweg ook nog gemineraliseerd en gevitaliseert, vitaliseren hersteld de structuur van water, naar zijn natuurlijke toestand. Het werkt eigenlijk het zelfde als hierboven beschreven voor het regenwater, je kunt het slootwater, mits voorgefilterd, boven in onze waterfilters doen en komt er als gezond drinkwater onder uit.

29 comments

  1. Gitte Burggraaf

    Goedemiddag,

    Wij hebben deze waterfilter en ik ben me aan het verdiepen in het filteren van slootwater. Er staat dat dit kan mits grof gefilterd. Hoe kan ik dat grof filteren doen voordat ik het in het apparaat doe?

    Bedankt.

    Groeten Gitte Burggraaf

    1. deWaterfilter

      Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een zandfilter, een bak met fijn zand, of via een oud laken.

      1. Kunt u uitleggen hoe je voor filtert met een zandfilter of met een bak met zand ?

        1. deWaterfilter

          Beste Monica, ik zal hier deze week een blogbericht over schrijven met daarin een uitleg hoe ik deze gemaakt heb.

      2. Goedemiddag,
        ik ben nog wel benieuwd hoe je het zandfilter gemaakt hebt. Is dit al ergens te vinden?

        Hartelijke groet van Kim

        1. deWaterfilter

          Nee nog niet heb even mijn focus ergens anders gehad, op het moment dat deze klaar is zal ik er een bericht over maken.

          1. dirk tuytel

            Geachte,

            Ik zou op ern buitenlocatie een zo simpel mogelijke installatie plaatsen om slootwater te reinigen tot water om te wassen.
            Graag U w advied

          2. deWaterfilter

            Ik zou een waterfilter kopen die net wat groter is dan nodig. Vervolgens zou ik een eenvoudige voorfilter maken, dat kan van een doek of een laken. Daar gaat het slootwater doorheen om het meeste fijnstof en andere zaken er uit te filteren. Vervolgens gioet je het voorgefilterde water in je waterfilter en klaar.

  2. zijn uw filters ook geschikt voor rivierwater ( benedenmerwede ) en welk filterssyteem zou dat moeten zijn en wat gaat dat kosten voor een huishouden van 2 personen ?

    1. deWaterfilter

      Zeker, al onze waterfilters zijn geschikt voor het filteren van regen- of slootwater. De kosten zijn afhankelijk van welke versie je kiest zie: https://dewaterfilter.nl/cat/waterfilters/

      1. Hoi ik wil graag een waterfilter aanschaffen maar hoevaak of hoelang kan je zijn filter gebruiken

        1. deWaterfilter

          Ongeveer 1 jaar, als je regen of slootwater gebruikt wat korten laten we zeggen 9 a 10 maanden.

    2. Als water opgevangen wordt in een ondergronds reservoir dan spreken we van stilstaand water. Hoe lang mag water maximaal stil staan voor het niet meer bruikbaar is?

      1. deWaterfilter

        Dat is heel moeilijk te zeggen, dat zal van de kwaliteit afhangen met welk water je begint, hoe het reservoir gemaakt is enz enz. Ik zou beginnen met het te laten testen en kijken of er niets raars inzit.

  3. Jan Schilder

    Ik zou graag informatie van U ontvangen over waterfilters

    1. deWaterfilter

      Beste Jan, de meeste informatie is op de website te vinden, je kunt me altijd bellen als je meer wilt weten: 0641009464

  4. Er moet een keuze gemaakt worden tussen alkalisch of niet alkalisch. Maar wat is dat? Ik kan daar geen informatie over vinden.

    1. deWaterfilter

      Hoi, de meest gestelde vragen met antwoord kun je hier vinden: https://dewaterfilter.nl/faq-vragen-water-waterfilters-en-drinkwater/

  5. Marike Cools

    Vind hem super!
    Maar er blijft wel altijd een laagje water in de bovenste bak staan rondom de onderdste rand van het keramisch filter. Hoort dit? Ben bang dat hier erg snel kalkaanslag zal komen dan.

    1. deWaterfilter

      Marike, als het goed vul je dit regelmatig met nieuw water, ik denk niet dat er dan klak kan ontstaan, ik zie dit laagje bij mij zelf ook, maar kan na 3 jaar gebruik, geen kalk ontdekken

  6. Beste Waterfilter,

    dat klinkt interessant. Werkt dit ook voor het filteren van bijvoorbeeld eventuele virussen die in sloot of rivierwater kan zitten doordat bijv. dieren die achterlaten? Dus wat wordt er nu eigenlijk gefilterd door de filter zodat het drinkbaar water wordt, dwz niet gevaarlijk voor de gezondheid? Bacterieen en virussen? Of nog andere zaken?

    1. deWaterfilter

      Virussen zijn bijna niet te filteren, omdat deze te klein zijn. Voor de rest kun je gezond drinkwater maken van slootwater en of regenwater, er worden dan, buiten virussen, alle schadelijke stoffen uit het water gehaald.

  7. Verwijdert het filter dan ook Pfas??

    1. deWaterfilter

      Jazeker, al onze waterfilters, filteren ook PFAS uit het water.

    2. Hallo, ik vindt het erg interessant om zelf water te kunnen filteren.
      Ik zou dan voor de AQV 12 ABS willen gaan ondanks dat we maar met z’n 2 zijn voor evt moeilijke tijden.
      U adviseert om het filter na een jaar te vervangen maar dit is toch afhankelijk van hoeveel je er gebruik van maakt? Zeker als het bij een sportvereniging staat weet je niet hoeveel er gebruik van wordt gemaakt.

      1. deWaterfilter

        Dat klopt, de schatting is een jaar of 2000 liter. Dat kun je dan zelf ongeveer uitrekeken.

  8. Dus virussen, e.coli bacterie etc. etc. worden niet verwijdert met jullie filter, het water wordt drinkbaar maar met eventuelen virussen.

    1. deWaterfilter

      Hallo, wij maken gebruik van een uitgebreide filtering door middel van een keramisch voorfilter van 0,2 micron (0,0002 mm) en een meerstappen filter. Hierdoor worden onder andere microplastics, GenX, PFAS, bacteriën, zware metalen, medicijnresten, pesticiden, chloor en hormoonresten voor gemiddeld meer dan 99% uit het water gefilterd. Virussen is een ander verhaal, deze zijn zo klein dat deze niet gefilterd kunnen worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *